محمد ميرشکرايي گفت: در اين راستا اگر شناخت براي عام حاصل شود ، عام بيشتر مشارکت کرده و آن موضوع شناسانده مي شود.
وي در ادامه خاطر نشان کرد: بنابراين هنگامي که نوروز به صورت بين المللي ثبت ميشود هرکسي ميداند که دوستان يا انسانهاي ديگري در سرزمينهاي ديگر با کيفيتهاي متفاوت و اشتراکات بسيار نوروز را جشن ميگيرند .
به گفته رييس پيشين پژوهشکده مردم شناسي اين اشتراکات باعث پيوند و تفاوتها موجب بيان فرهنگي ميشود.
وي با اشاره به اين که گستردگي نوروز باعث انقراض برخي از عناصر نوروز مي شود اظهار داشت: براي نمونه در ايران مردم به جاي پخت سمنو در خانههاي خود، آن را از بازار تهيه مي کنند به اين ترتيب رسم کهن سمنو پختن در خانهها رو به انقراض است .
ميرشکرايي در ادامه تاکيد کرد: اين در حالي است که مردم قرقيزستان، ازبکستان و تاجيکستان کماکان سمنو را با آيين خاص خود ميپزند.
براساس اين گزارش در ادامه اين نشست اعلام شد: ايرانيان در آخرين چهارشنبه سال جشن بزرگي که به آب و آتش مربوط است برگزار مي کنند.
اين گزاش حاکي است زرتشتيان در اين روز بر روي سقف بام هاي خود آتش افروخته و تا صبح ان را روشن نگاه مي دارند.
در آغاز سال سه مرتبه توپ شليک ميشود و پس از آن نيز موزيک نقاره که نماد تحويل سال نو است پخش مي شود و هفتسينهاي متعدد به شيوه سنتي و شهري در همه شهرها چيده مي شود.
براساس اين گزارش تقويم فارسي ايراني نوروز بسيار مهم است چراکه ابوريحان بيروني در قرن 11 در يکي از کتابهايش نوروز را پرشورترين زمان سال اعلام کرده است.
در زمان شاه ملک سلجوقي، عمر خيام، دانشمند ايراني تقويمي تهيه کرد که در آن نوروز مشخص شده است.
اين در حالي است که در نوروز هدايا يا پول به رسم يادبود نوروز به بچهها يا ساير افراد داده مي شود.
از ديگر جشنها در اين روزها مي توان به حنا بر کف دست گذاشتن و اسفند دود کردن اشاره کرد.
ازسويي ديگر ناهار روز اول عيد نقشي سمبوليک ايفا مي کند. غذاهايي که با سبزي تهيه مي شوند به ويژه با مرغ يا ماهي در نخستين روز يا شب سال نو در سفره هاي ايرانيان ديده مي شود.
ديدار از سالمندان، اقوام و بستگان، مسابقات کشتي در برخي از استان ها از جمله برنامههاي ايرانيان در اين روزها به شمار ميرود.
در شهرستان گناباد خراسان و ايزد خواست فارس، مراسمي مخصوص بانوان برگزار ميشود که مردها حق حضور در آن را ندارند و در اين مراسم زنان به رقص، بازيها و مسابقات شاد مي پردازند.
بنابراين گزارش مراسم سيزده بدر نيز درسيزدهمين و آخرين روز عيد نوروز در دشتها و کوهها برگزار مي شود . در اين روز خانوادههاي مختلف گردهم مي آيند و از صبح تا بعد از ظهر به بازي و تفريح ميپردازند. /118
انتهای پیام/